laminaat ondervloer

Laminaat ondervloer

Wanneer u laminaat gaat leggen is de laminaat ondervloer van groot belang. Dit is de belangrijkste schakel tussen de ondergrond en het laminaat. Er zijn veel soorten ondervloeren met ieder hun eigen eigenschappen die ervoor zorgen dat uw laminaat goed kan worden gelegd en zo ook kwalitatief goed blijven. Waar de laminaat ondervloer vooral voor moet zorgen is dat de ondergrond egaal is. Wanneer uw laminaat ondervloer hier niet voor zorgt zal u uw laminaat niet goed kunnen leggen en heeft u er niet het maximale plezier van.

Functies laminaat ondervloer

De laminaat ondervloer heeft verschillende functies. De laminaat ondervloer heeft een geluiddempende functies waar we zo verder op ingaan. Daarnaast heeft een laminaat ondervloer een egaliserend en vochtwerend vermogen. Een ondervloer zorgt ervoor dat de ondergrond geheel egaal wordt. Dit is van groot belang bij het leggen van het laminaat. Een laminaat ondervloer heeft ook een vochtwerende functie. Dit is om vocht van onder te voorkomen. Vocht van onder kan het laminaat erg aantasten. Daarom is dit van groot belang.

Geluidsisolatie laminaat ondervloer

De laminaat ondervloer moet voldoen aan de normen betreft geluidsisolatie. In Nederland wordt dit aangegeven met een TNO certificaat. Dit is volgens de internationale norm NEN-EN-ISO 140-8 en 717-2. Wanneer de laminaat ondervloer voldoet aan de eisen kunt u de ondervloer gebruiken in ruimtes waar aan de ze norm voldaan moet worden. Er zijn ook laminaat ondervloeren die een hogere geluidsisolatiewaarde hebben. Deze worden anders vermeld en ook niet in Nederland vastgesteld. Normeringen die verschillen van de TNO in Nederland zijn niet rechtsgeldig. Geluidisolatie is van groot belang om ergernissen en overlast te voorkomen. Een klacht die vaak voorkomt is de overlast van loopgeluiden. Wanneer uw laminaat ondervloer niet goed isoleert zal dit voor overlast kunnen zorgen in andere ruimtes of bij de buren.

Reflectiegeluid van de laminaatvloer

Met het reflectiegeluid van de vloer wordt dat geluid bedoeld dat wordt weerkaatst in de ruimte wanneer het laminaat belast wordt. Hoe dikker de vloer is hoe minder het reflectiegeluid is. Wanneer u dan over de vloer loopt hoort u dus nauwelijks geluid door de ruimte. Het beste resultaat krijgt u wanneer u het laminaat combineert met een laminaat ondervloer met een hoog soortelijk gewicht. Vooral op een betonnen vloer geeft dit het best resultaat. Het geluid wordt dan zo gedempt dat het nauwelijks te horen is. Als de ondergrond van hout is kun je het best een laminaat ondervloer leggen bestaande uit tegels. Deze zorgen niet alleen voor minder reflectiegeluid maar zorgen ook voor een stevigere ondergrond. Het reflectiegeluid is dan minder omdat de massa extra dik is.

Alles wat u moet weten over laminaat en hoe het moet worden gelegd.
Kom eens kijken in onze showroom van maar liefst 1000m².
U kunt hier terecht voor deskundig advies over uw laminaatvloer
Stel eventuele vragen via ons contact formulier